Android’de Web API Nasıl Kullanılır?

Android’de Web API Nasıl Kullanılır?

Web API, geliştiricilerin dışında hizmetlerle sürekli etkileşim kurmasına olanak sağlayan çevrimiçi bir ‘uygulama programlama arabirimi’ olarak tanımlanabilir. Bu durumlar, hizmetin geliştiricisinin programlarının belli başlı özelliklerine ulaşmak için kullanılacağını tespit ettiği komutlardır. Arayüz olarak adlandırılabilir çünkü iyi olarak nitelendirilen bir API, sezgisel olarak da kullanılmasına olanak sağlayan komutlara sahip bir durumda olmalıdır.

Bu duruma bir örnek verecek olursak; sosyal medya hesapları aracılığıyla bir kullanıcı hakkında bilgi edinmek istiyor iseniz mümkün olabilir. Bu sosyal medya platformunun, geliştiricilerin verileri istemek için kullanabilecekleri bir web API’si olması yüksek ihtimaldir. Diğer yandan yaygın olan API’ler; reklamcılık (AdMob), makine öğrenimi (ML Kit) ve ek olarak bulut depolama gibi konular için uygun olabilir.

Bu tür ve buna benzer hizmetlerle sürekli etkileşimde bulunmanın bir uygulamanın işlevselliği açısından nasıl genişletebileceğini görmek oldukça kolaydır. Aslında bakıldığında, Google Play Store’daki oldukça başarılı uygulamaların büyük çoğunluğu en az bir web API’si kullanacak durumda.

 

Web API Nasıl Çalışır?

Çoğu API, XML ya da JSON ile beraber entegre bir şekilde çalışır. Bu kullanılan diller, nesneler halinde büyük oranda yararlı bilgi göndermemize ve almamıza da izin verir.

XML, Genişletilebilir Biçimlendirme Dili olarak tanımlanır. Eğer bir Android geliştiricisi iseniz, düzenlerinizi tasarlarken ve değişkenleri depolarken muhtemelen XML’i zaten biliyor durumundasınızdır.

XML’in anlaşılabilir olması kolaydır ve genelde anahtarları köşeli parantez içerisinde ve ardından değerlerini içerir.

JSON ise ‘Javascript Object Notation’ anlamına gelmektedir. Çevrimiçi veri göndermek de kısa bir iştir. XML ya da CSV dosya uzantısı gibi, ‘değer/ öznitelik çiftleri’ göndermek için tercih edilebilir.

 

 

 

 

    Leave Your Comment Here