Biden Hükümeti Çip Krizi Büyümeden Çözüm İstiyor!

Biden Hükümeti Çip Krizi Büyümeden Çözüm İstiyor!

Pandemi döneminde gerek kapanma tedbirlerinin üretimi aksaması gerekse de aşırı bir şekilde yükselen tüketici talebine bir de TSMC harici dökümcülerin hazırlıksız yakalanması da katılınca küresel çip krizi ortaya çıkmış oldu. Söz konusu kriz ile ilgili hükümetler çok da iyimser durumda değil.

Biden Hükümeti Acil Olarak Çözüm İstiyor!

HP, AMD, Nvidia gibi şirketler küresel çip krizinin yaz aylarına doğru mevcut durumunu korumasını ya da bir miktar daha derinleşmesini beklemekte. Biden hükümeti ise yeni kanun tasarımı ile ABD’nin dışa bağımlılığını azaltmak istemekte.

ABD sınırları içinde yapılan yonga üretiminin oranı yüzde 12 civarında. Bu sebeple ABD’li teknoloji devleri TSMC’ye bağlı olarak yaşamını sürdürmek durumunda. Biden hükümeti toplam olarak 52 milyar dolarlık bir paket ile beraber üretimi ABD’ye kaydırma düşüncesinde.

Bu paket doğrultusunda 10 milyar dolarlık doğrudan yatırım, yüzde 40’a kadar vergi teşvikleri gibi unsurlar ile büyüyen paket CHIPS kısa ismine sahip. Özellikle de Intel’in bu paketten en iyi şekilde yararlanmak istediği bilinmekte. Senato’dan geçen paket Temsilciler Meclisi önüne gelmiş durumda. Biden hükümeti paketin bir an önce yürürlüğe girmesini de istemekte.

Hazine Sekreteri Gina Raimondo zaman ilerledikçe küresel çip krizinin daha da kötüye gittiğini ve teknoloji devlerini sıkıştırmaya başladığını da dile getirmekte. Bu bakımdan Meclisin bir an önce bu paketi imzalamasını istiyor çünkü döküm projelerini ülkeye çekebilmek için zaman gerekiyor. Ayrıca ek olarak Çin-Tayvan gerginliği de kanunu zorunlu bir hale getiriyor.

    Leave Your Comment Here