Blockhain Nedir?

Blockhain Nedir?

Blockhain, yeni dönemde bilgisayarların bir ağ üzerinden paylaşılan veri tabanları olarak adlandırılabilir. Kripto para kavramı ile hayatımıza giren bu terim, sistemi değiştirmeyi, bloklamayı ya da aldatmayı imkânsız hale getiren bir bilgi sistemi olarak da bilinmektedir.

Blockhain’in temel amacı, dijital ortamdaki bilgilerin kaydedilmesine ve dağıtılmasına olanak sağlamaktır ancak bu bilgilerin düzenlenmesine imkân sağlamaz.

 

Blockhain ilk olarak 1991’de, belge zaman damgalarının değiştirilemeyeceği bir düzen uygulamak isteyen iki araştırmacı olan Stuart Haber ve W.Scott Stornetta tarafından ortaya çıkmıştır.  Fakat, 2009 Ocak ayında Bitcoin’in ortaya çıkmasıyla birlikte neredeyse yirmi yıl sonra blockhain’in ilk uygulamaları kullanılmaya ve test edilmeye başlanmıştır.

 

Nasıl Çalışır?

Sahip olunan bir blok zinciri, zincirdeki bütün bilgisayar sistemleri ağlarında çoğaltılan ve dağıtımı yapılan işlemlerin dijital ortamdaki defteridir. Zincirdeki her bir blok bir dizi işlem içerdiği gibi blok zincirinde her yeni işlem gerçekleştiğinde, bu durum her katılımcının defterine tek tek eklenir.

 

Blockhain, işlemlerini bir bilgisayar ağına yayarak, Bitcoin ve diğer para birimlerinin merkezi otoriteye gereksinim duymadan çalışmasına olanak tanır. Bu durum sadece ortadaki riski azaltmakla kalmadığı gibi aynı zamanda işlem ve ücretlerinin neredeyse hepsini ortadan kaldırır.

 

Blockhain ağındaki işlemler, yüzlerce bilgisayardan oluşan ağ tarafından onaylanmaktadır. Bu durum, doğrulama sürecindeki insanların katılımını ortadan kaldırarak daha az hata ve doğru bilgi ile sonuçlanır.

 

Blockhain, herhangi bir bilgiyi farklı yerlerde saklamaz. Bu durum yerine, blok zinciri kopyalanır ve bilgisayar ağına transfer edilir. Blok zincirine yeni bir blok eklendiği zaman ağ üzerindeki her bilgisayar, bu değişikliği yansıtmak için zincirlerini güncellerler.

 

 

    Leave Your Comment Here