Herkes Müzik Yapabilsin Diye Hyperscore!

Herkes Müzik Yapabilsin Diye Hyperscore!

MIT Media Lab tarafından geliştirilen ve tasarlanan Hyperscore, yapay zekâ destekli sezgisel grafik arayüzüyle herkesin müzik yapabilmesine imkân tanıyor.

Günümüz teknolojisinde herkesin müzik yapabilmesi için birbirinden oldukça farklı ilginç sistemler ve enstrümanlar tasarlanmakta. İnsan bedenini ve sıradan objeleri müzik aletine dönüştüren Playtronica, herkesin dokunarak çalabileceği Skoog, renklerle müzik yapmaya olanak tanıyan Specdrums bu anlamda en önemli örneklerdendi. MIT Media Lab’ın geliştirdiği Hyperscore da müzik eğitiminde ve yapımında büyük değişim yaratma iddiası ile bir yazılım olarak bu alana dahil olmakta.

 

Uzun süren eğitimlere gerek kalmadan Hyperscore eşliğinde beste yapmak…

Hyperscore, LA Times tarafından Amerika’nın en iyi bestecilerinden biri olarak bilinen Tod Machover eşliğinde tasarlanmış bulunmakta. Bu yazılım, çocukların ve yetişkinlerin yıllarca süren eğitimlere gerek olmaksızın karmaşık ve orijinal müzik parçaları bestelemelerini sağlayan basit bir deneyim sunmakta.

Yüzlerce çocuk, Machover’ın Toy Symphony ve City Symphony çalışmalarında Hyperscore’u deneyerek test etmiş bulunmakta. Ek olarak bu yazılımla birlikte ünlü orkestralar ve rock grupları tarafından yapılan besteler tasarlanmış. Hyperscore daha öncelerde sadece Windows üzerinde çalışan sınırlı bir yazılımdı. Fakat artık gelişmiş ve lisanslı bir yazılım olarak daha da geniş kitlelerin kullanımına hazır durumda. İnternet bağlantısı olan herhangi bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayarda, bir web uygulaması olarak kullanılabilmekte. MIT Media Lab projelerini şu şekilde açıklamakta; ‘Misyonumuz, Hyperscore’un web tabanlı sürümü ile çocukları ve yetişkinleri beste yaparak kendi seslerini bulmaları için desteklemek.’

MIT Media Lab şu anda ABD, Kanada ve Almanya’daki iki düzine sınıfta olmak üzere Hyperscore’un beta testini yürütmekte. Ayrıca ek olarak bu proje için de Kickstarter’da destek toplamakta.

 

 

 

 

    Leave Your Comment Here