Mobil Uygulama Kullanılabilirliği İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mobil Uygulama Kullanılabilirliği İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mobil uygulama kullanılabilirliği, uygulama geliştirmenin ana parçasıdır. Kullanımı keyifli olduğu gibi kullanıcı deneyimi oluşturmak için de ortam hazırlar. Şöyle söylemek gerekirse mobil uygulamanız, kullanıcılar için yararlı olsa da zaman ve uğraş gerektiriyorsa, kişiler bu uygulamayı kullanmaya gerek duymayacaklardır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için de aşağıdaki adımlara dikkat etmeniz gerekmektedir;

  • Platform Kullanılabilirliği;

     Her işletim sistemi tamamıyla farklı programlama ayarlarına sahiptir. Bununla beraber en iyi kullanılabilirliğe sahip olmak için, uygulamanızın önceki ekranlara geri dönebilmesi için net ve kesin bir yol kullanması gereklidir.

  • Kendinizi Fark Ettirin;

      Kullanıcılarınızın mobil uygulamanızı kullanmaya devam etmeleri için, değerinizi ve imajınızı en başta fark ettiklerinden emin olmanız gereklidir. Yani kullanıcıları sadece anlık olarak kalmaya ikna ediyorsanız bu sizi eksiye düşürecektir. Süreklilik kavramı işte tam da burada devreye girmektedir. Kullanıcıları en başından uzun zaman için ikna edemiyor iseniz onları sonsuza dek kaybedebilirsiniz. Şu anda pazarda milyonlarca uygulama bulunmakta ve hepsi kendini fark ettirmek için çalışmalar yapıyor. Tam da bu noktada kendi uygulamanız için uygulamanızı anında fark ettirmek zorundasınız.

  • Kolay Geçişler;

       Kullanıcı mobil uygulamanızı ilk kullanmaya başladığında, amacı doğrultusunda nelere tıklaması gerektiğini, bir hizmeti satın almak mı ya da bir bilgi almak mı olduğunu açıkça görüp anlayabilmelidir. Bu durumda geçişler, mobil uygulama kullanıcıları için kolay ve anlaşılır olmalıdır. Böylece rast gele gelen bir sayfada sayfanız silinmek durumunda kalmaz.

  • Net ve Kısa İçerik;

      Mobil cihaz ve uygulamalar için içeriği kısaltmak ve netleştirmek şu anda çok yaygındır. Fakat hedefi tamamlayabilmek için kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda yeterli içerik ve bilgiye ihtiyaç vardır. Bunun için de içeriğinizi webden kopyalamak yerine ona göre uyarlamanız gerekmektedir. Uygulamanıza çok fazla gereksiz bilgi yüklemek, net ve belirli kullanıcılar için kötü sonuçlar doğurabilir. Bilgileri net ve kısa olarak aktarıp, kullanıcıların içeriğinizin olabildiği kadar az kaydırmayla halletmesini mümkün kılın.

  • İşlem Sayısını En Aza İndirin;

     Uygulamada verilerin girişi için ne kadar az sayfa, düğme, alan vs. olursa uygulama için o kadar iyi olur. Kullanıcınızın bir işlem tamamlaması gerektiğinde bu işi uygulamada kolay halledebilmesini sağlamak önemli olacaktır. Ne kadar az işlem yapıp işlerini halledebilirlerse kullanıcılar hedeflerine o kadar çok yaklaşır. Örneğin; Facebook, App Store gibi uygulamalarla sitenize girişi kolaylaştırabilirsiniz. Bu şekilde uygulandığında müşterileriniz memnuniyet göstereceklerdir.

  • Olabildiğince Az Kaydırma Yapılmasını Sağlayın;

     Kullanıcılar, ekran sınırları içerisinde karar vermek için ihtiyaç duydukları tüm bilgileri görmezler. Bu yüzden kaydırma yapmak bazen gereklidir ve bazı durumlarda yapılması da gerekir. Fakat, yana doğru kaydırma yapılması kesinlikle uzak durulması gereken bir yöntemdir. Bu işlemde doğal olarak bir kaybolma yaşanır. Sonuç olarak kaydırma oranını ne kadar aza indirebilirseniz uygulama için o kadar iyi olacaktır.

  • Yatay Mod Optimizasyonunu Göz Ardı Etmeyin;

     Mobil uygulama geliştirilirken çoğu kişi yatay modu hesaba katamıyor. İyi ve kaliteli bir mobil uygulama için hem yatay hem de dikey mod düşünülerek tasarım yapılması gereklidir. Özellikle ve en önemlisi olarak videolu içeriklerde bu kurala daha da çok dikkat edilmelidir.

    Leave Your Comment Here